Jury konkursu doceni³o jej suflet serowy i kokosowe trufle z kaszy Kus Kus.
Spotkanie rozpoczê³o siê od wieczoru integracyjnego, podczas którego uczestnicy mogli ogl±daæ i czynnie uczestniczyæ w pokazie gotowania metod± sous vide, który poprowadzi³ kucharz £ukasz Grabowski. Sous vide to ciekawa i jeszcze ma³o znana metoda pró¿niowego gotowania potraw w szczelnie zamkniêtych workach, umieszczonych w gor±cej wodzie. Blogerzy mogli pod okiem do¶wiadczonych kucharzy przygotowaæ potrawy w³a¶nie przy u¿yciu tej techniki.
W³a¶ciwe zmagania blogerów rozpoczê³y siê w sobotni poranek. Zadaniem uczestników by³o przygotowanie dania g³ównego i do wyboru przystawki lub deseru, które inspirowane by³y kuchni± Europy Zachodniej i Skandynawii. Blogerzy podzieleni na zespo³y mieli godzinê na opracowanie
i przygotowanie autorskich przepisów, które mia³y podbiæ serca i kubki smakowe Jury. Na sali panowa³o zamieszanie typowe dla ka¿dej kuchni, a w powietrzu unosi³y siê aromaty przygotowywanych dañ. Jury bacznie obserwowa³o poczynania uczestników. Doradzali, kosztowali dañ i s³u¿yli rad±, aby potrawy by³y idealne. Pó³finali¶ci otrzymali wszystkie potrzebne produkty spo¿ywcze potrzebne do przyrz±dzania dañ, a tak¿e akcesoria i sprzêty kuchenne m.in. rêkawy do pieczenia, papiery do wypieków i foliê spo¿ywcz± Jana Niezbêdnego. Konkursowe potrawy oceniali m.in. Mirek Drewniak - Food Producer w polskiej edycji programu MasterChef i Wies³aw Bober – szef kuchni hotelu Verde Montana.
III pó³fina³ konkursu zakoñczy³ siê w sobotni wieczór podczas uroczystego bankietu, w trakcie którego Jury og³osi³o zwyciêzcê, a wszyscy uczestnicy zostali narodzeni. Dodatkow± atrakcj± by³ pokaz barmañski w technice flair. Kolejna okazja do gotowania „na ¿ywo” ju¿ 19-21 kwietnia podczas IV pó³fina³u, który odbêdzie siê na Hotelu Poziom 511 w Ogrodzieñcu.