Od 18 maja br. otwarta zostanie gastronomia, w zwi±zku z tym Ministerstwo Rozwoju we wspó³pracy z G³ównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami bran¿y gastronomicznej, przygotowa³o wytyczne do funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii.
Wskazano w nich, ¿e us³ugi gastronomiczne – przy zachowaniu okre¶lonych ograniczeñ i obostrzeñ dot. bezpieczeñstwa i higieny pracy – bêd± mog³y byæ ¶wiadczone w kawiarniach, restauracjach i strefach gastronomicznych (food court), zarówno na miejscu jak i na wynos.
Ministerstwo rozwoju poda³o, ¿e strefy gastronomiczne zostan± otwarte równie¿ w galeriach i centrach handlowych.
Wed³ug zaleceñ resortu, w³a¶ciciel restauracji powinien stworzyæ takie warunki pracy, ¿e bêd± one gwarantowa³y zachowanie bezpiecznych odleg³o¶ci miêdzy pracownikami. Tam, gdzie to mo¿liwe, wykorzystywaæ do komunikacji telefony komórkowe i internet.
Nale¿y te¿ dbaæ o zachowanie bezpiecznych odleg³o¶ci i ¶rodków higieny dla go¶ci i regularnie dezynfekowaæ powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia. Osoby stoj±ce w kolejce powinny zachowaæ 2-metrowy dystans. Wymagana jest równie¿ dezynfekcja r±k przy wej¶ciu na teren lokalu. Dozowniki z p³ynem do dezynfekcji powinny siê znajdowaæ w obszarze sali jadalnej (przy punktach sk³adania zamówieñ/ kasowych) oraz przy wyj¶ciu z toalet - czytamy w wytycznych.
Do w³a¶cicieli lokali gastronomicznych nale¿y te¿ ustalenie i kontrola maksymalnej liczby go¶ci, która w danym momencie w nim przebywa. Natomiast kucharze oraz kelnerzy powinni nosiæ maseczki oraz rêkawiczki. Po zakoñczeniu obs³ugi go¶ci, stoliki powinny byæ ka¿dorazowo dezynfekowane.
Wed³ug wytycznych, odleg³o¶æ od krañca blatu jednego stolika do krañca blatu drugiego stolika powinna wynosiæ 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysoko¶ci minimum 1 m (ponad blat stolika).
Resort rozwoju podkre¶la, ¿e stopniowy powrót do normalno¶ci nie zwalnia ze stosowania podstawowych zasad bezpieczeñstwa. W zwi±zku z czym przypomina o zachowaniu 2-metrowej odleg³o¶ci od innych w przestrzeni publicznej, obowi±zku zas³aniania nosa i ust w miejscach publicznych, ¶cis³ym przestrzeganiu zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia siê ludzi (dezynfekcja i utrzymanie odpowiedniego dystansu) oraz kwarantannie i izolacji dla osób zara¿onych lub potencjalnie zara¿onych.