Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Kłodzko
Fosforany w żywności - czy powinniśmy ich unikać?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Różowa barwa szynki, kruchość kiełbasy, czy połyskują schab, często kuszą ze sklepowych półek. Nie zawsze jednak apetyczny wygląd wędlin łączy się ze zdrowymi oraz naturalnymi produktami. Na rynku można spotkać różnego typu wyroby wędliniarskie, które swoje potencjalne zalety zawdzięczają dużej zawartości sztucznych dodatków oraz konserwantów.
Fosforany w żywności - czy powinniśmy ich unikać?

Fosforany spożywcze mają wpływ na ludzki organizm

Fosforany wpływają na ludzki organizm. Kwas fosforowy oraz fosforany, to znaczy sole kwasu fosforowego znajdują się nie tylko w mięsach. Dlaczego warto jest zrezygnować z żywności, która ma je w swoim składzie? Jak wpływają na nasze zdrowie?

 

Produkty z fosforanami spożywczymi

Wysoko przetworzona żywność, która zawiera w swoim składzie wiele substancji z oznaczeniem E, to często występująca pozycja w diecie wielu osób, w tym również niestety dzieci. Fosforany spożywcze w ciągu ostatnich paru lat często są dodawane do dostępnych na rynku produktów. Stosowane są jako stabilizatory, regulatory kwaśności, emulgatory, jak również przeciwutleniacze. Jednak jest lista fosforanów spożywczych, które można stosować w żywności i są bezpieczne dla zdrowia. Na tej liście znalazły się następujące substancje:  E338 (kwas fosforowy),  E339 (fosforany sodu),  E340 (fosforany potasu), E341 (fosforany wapnia), E343 (fosforany magnezu), E450 (difosforany), E451(trifosforany),  E452 (polifosforany).

 

Jakie role pełnią fosforany spożywcze?

Fosforany spożywcze są odpowiedzialnie nie tylko za wydłużenie terminu przydatności do spożycia, ale też za wiązanie wody w czasie obróbki termicznej. To sprawia, że zwiększa się waga końcowa produktów.  Ten dodatek spożywczy zmniejsza również utlenianie tłuszczów oraz innych składników, na przykład barwników. Ma również właściwości emulgujące i dyspergujące oraz działanie bakteriostatyczne. Bardzo często znajduje się on w składzie wyrobów mięsnych. To fosforany spożywcze sprawiają, że szynki, kiełbasy i schaby są bardziej kruche i soczyste. Są też bardziej różowe i apetyczne. Bardzo ważny jest również fakt, jak duża ilość mięsa wykorzystywana do wyprodukowania wędlin. Na przykład w dobrej jakości szynkach, bez sztucznych dodatków, do wyprodukowania jednego kilograma gotowego produktu stosuje się nie mniej niż 1,05 kg mięsa. Do wyrobów mięsnych stosuje się fosforany spożywcze oznaczone symbolami: E450, E451 oraz E452.

 

W jakich produktach jeszcze stosuje się fosforany spożywcze?

Kwas fosforowy znajduje się między innymi w napojach typu cola, zżelowanych owocach i dżemach. Fosforany spożywcze dodawane są również do wędlin parzonych, mrożonych filetów z ryb morskich, ciast i pieczywa, serów topionych, produktów z mleka zagęszczonego i śmietanki, proszku mlecznego, proszku do pieczenia, galaretek, kremów instant, płatków śniadaniowych, zabielaczy do kawy, kakao instant, koncentratów lodów, odżywek dietetycznych oraz preparatów białkowych. Fosforany spożywcze mają również korzystny wpływ na ludzki organizm. Wzbogacają żywność o takie składniki jak magnez czy wapń. 


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 26 kwietnia 2024
Imieniny
Marii, Marzeny, Ryszarda

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl