Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Kłodzko
Kentucky whiskey – stolica bourbona

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Z czym kojarzy się amerykański stan Kentucky? Z pewnością nie ma zbyt wielu punktów zaczepnych. Jeżeli na myśl przyjdzie Wam muzyka country – błąd. To nie ten stan. Jednak ten jeden z najmniejszych stanów w USA ma się czym pochwalić. Właśnie tam produkuje się jedną z odmian whiskey.
Kentucky whiskey – stolica bourbona

Bourbon – made in Kentucky whiskey

Produktem, który rozsławił stan Kentucky w świecie jest tamtejsza odmiana whiskey, czyli bourbon. Kentucky whiskey to alkohol, do którego produkcji używa się kukurydzy oraz zbóż (słodowany jęczmień, żyto). Historia produkcji tego alkoholu sięga końca XIX wieku. Z kolei w roku 1964 Kongres USA uznał Kentucky whiskey za narodowy alkohol Ameryki. Dodatkowo określił on szereg wytycznych, jaki musi spełniać trunek, by móc być uznawanym za bourbona. Federalne rozporządzenie mówi, że bourbonem można nazwać jedynie alkohol, który składa się w co najmniej 51% z kukurydzy zwyczajnej. Po destylacji nie może on zawierać więcej niż 80% czystego alkoholu. Przy jego produkcji zabronione jest stosowanie składników nienaturalnych. Kentucky whiskey musi leżakować w nowych, opalonych beczkach dębowych. Dopiero po dwóch latach leżakowania produkt można nazywać „Straight Bourbon”.

 

Charakterystyka alkoholu

Bourbon, czy Kentucky whiskey nie jest taki sam, jak szkocka whisky. Ma pewne cechy charakterystyczne dla siebie, które wyróżniają go na tle innych „rudych” alkoholi. Są one z natury bardziej słodkie, dzięki wykorzystaniu przy ich produkcji kukurydzy. Dodatkowo możemy podzielić je na pięć podgrup. Przyjrzyjmy im się bliżej. Pierwszą z nich stanowią bourbony klasyczne, czyli stojące „po środku”. Nie są one ani za słodkie, ani zbyt wytrawne. To dobry wybór dla osób, które szukają esencji Kentucky whiskey. Z kolei dla łasuchów, którzy kochają słodycze, dobrym wyborem będzie słodki bourbon. Są to najłagodniejsze z Kentucky whiskey, sugerowane dla osób, które dopiero wchodzą w świat whiskey. Totalną nowością na rynku są bourbony smakowe. Powstały dopiero kilka lat temu i mają przekonać do tego trunku najbardziej opornych. Kentucky whiskey miodowe, jabłkowe – co kto lubi. Poszukiwacze wytrawnego i wyrazistego smaku z pewnością docenią bourbony żytnie.

Pomówmy chwilę o smaku Kentucky whiskey. Każda z nich różni się od siebie, dlatego sprawdźmy, co możemy otrzymać na niższej półce cenowej. Jest bourbon, w którym wyczujemy pomarańcze, kukurydzę, wanilię oraz nuty suszonych owoców. Z kolei w innym dominują nuty wanilii, karmelu i przypraw. Po przeciwnej stronie cenowej możemy raczyć się bourbonem z wyczuwalnym smakiem orzechów kokosowych. Wybór jest przeogromny.


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Sobota 20 kwietnia 2024
Imieniny
Agnieszki, Amalii, Czecha

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl